Laos

alleen voor de ware avonturier

Laos strekt zich ongeveer 1000 kilometer uit van het noorden tot het zuiden, terwijl de breedte tussen de west- en oostgrens slechts 140 tot 500 kilometer bedraagt. Laos is ruim 5,5 x keer zo groot als Nederland en is een van de weinige landen in Azië die geen kuststrook heeft. Het grenst aan in het noorden aan China, in het oosten aan Vietnam, in het zuiden aan Cambodja en in het westen aan Thailand en Birma.

In Laos wonen circa 5 miljoen mensen (Laotianen) en daarmee is Laos het dunst bevolkte land van Zuidoost Azië. De meeste mensen wonen in de Mekong-delta, en slechts 20 % woont in de stad. Laos heeft een uitermate gemengde bevolking. Er leven ongeveer 60 verschillende etnische groepen in Laos.

Laos staat bekend om de prachtige ongerepte natuur. In het land is er een grote diversiteit aan natuur: bergen, watervallen, regenwouden, rivieren en een scala aan wilde diersoorten, zoals de olifant, tijger, luipaard, beer en verschillende slangsoorten. De Mekong rivier is dan ook prominent aanwezig die door het hele land stroomt. In het zuiden van het land vindt u dan ook 4000 eilanden en diverse stroomversnellingen.

In Laos staat het Boeddhisme centraal. Dit vindt u terug in de vele tempels en beelden. Ook de vele monniken in oranje gewaden zijn een teken van het Boeddhisme.

GESCHIEDENIS LAOS

Over de vroege geschiedenis van Laos is nog niet zoveel bekend. De meest aannemelijke geschiedenis is dat de streek ongeveer 10.000 jaar geleden werd bewoond door Mon-, Khmer- en/of de H’Mong volkeren. In de 8ste eeuw werd het zuiden van Laos ingelijfd door het huidige Cambodja.

De informatie die gevonden is, gaat terug naar de 14de eeuw, toen het eerste Laotiaanse rijk werd gesticht met de naam “Lan Xang”, wat “Rijk der Olifanten” betekend. Het koninkrijk hield stand tot 1707, toen het uiteenviel in drie koninkrijken: Luang Prabang, Vientiane en Champassak. Deze drie koninkrijken stonden vortdurend bloot aan invasies van de buurlanden Birma (Myanmar), Siam (Thailand) en Vietnam. Ook dit hield niet lang stand, want in 1893 kwam er bemoeienis uit Europa en werden de koninkrijken door Frankrijk veroverd en werd het opgenomen als “protectoraat Laos”, als onderdeel van Indochina.

In de Tweede Wereldoorlog werd Laos kort bezet door Japan. Na de Indochinese oorlog raakte Frankrijk zijn invloed kwijt en werd in 1954 de onafhankelijkheid getekend.

Tussen 1964 en 1973 was er een zeer bloedige oorlog aan de gang in het Aziatische land. Deze oorlog werd de “secret war” genoemd, want er is heel weinig bekend wat er daar allemaal gebeurd is. Wat wel bekend is, is dat er meer dan 275 miljoen bommen zijn afgeschoten en dat is meer dan wat er hier in Europa tijdens de tweede wereldoorlog is afgevuurd. In 1975 was de Vietnamoorlog voorbij en kreeg het communisme grip op Vietnam, Laos en Cambodja. Het koningshuis werd ontbonden.

Helaas lijden de Laotianen hier nog steeds onder. Op en rond de gebombardeerde gebieden rijden nog steeds landrovers van het blauwe UXO rond, in het bijzonder in het gebied van Plain of Jars in het noorden en langs de grens met Vietnam (Ho Chi Minh Trail) zijn veel bommen gevallen.

In 1986 ging het land over op een markteconomie en begin jaren 90 zijn de banden met Rusland verbroken. Heel langzaam kruipt Laos uit de economische malaise en lijkt het steeds meer op een open maatschappij. Het grootste gedeelte van de bevolking leeft nog van de landbouw, maar het opkomende ecotoerisme is een nieuwe bron van inkomsten.

Omdat het prachtige Laos heeft pas sinds 1990 de deuren voor de toeristen geopend, kunt u nu echt kennis kunt maken van de traditionele manier van leven in dat land dat nog steeds actueel is. Ontdek met Delta Holidays de schitterend ongerepte natuur, de indrukwekkende boeddhistische cultuurschatten en de Franse invloeden uit de koloniale tijd. Ook de de hoofdstad Vientiane en Luang Prabang, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, mag u niet missen.

Het land heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld, maar heeft ook zijn unieke karakter behouden. Het leven op het platteland is chill en zelfs Vientiane, de hoofdstad, heeft de sfeer van een dorp.

Degene die het echte Azië willen ervaren in een relatief rustig land, mogen Laos absoluut niet overslaan.  Het is dan wel een land zonder ruïnes zoals Cambodja of stranden zoals die in Vietnam, maar het heeft wel een ongekende mystiek  die je ergens anders in Azië niet zult tegen komen.

Welkom in Laos, het paradijs voor natuurliefhebbers, rust, authenticiteit en vriendelijke mensen. Een vakantie naar Laos is een vakantie naar Azië, maar dan anders!